1. De opwarming van de aarde
HET BROEIKASEFFECT
De gemiddelde temperatuur is gestegen. En dat heeft alles te maken met het broeikaseffect. Maar wat is dat juist?
De atmosfeer werkt dus als een dekentje rond de aarde dat de CO2-gassen bewaart. Hoe meer CO2 in de lucht, hoe hoger de temperatuur stijgt.
De zon heeft lichtstralen die gereflecteerd worden op de aarde. Wanneer deze stralen de aarde raken, worden ze omgezet in warmte. Het licht kan door de atmosfeer heen. Maar de warmte niet. Die blijft in de atmosfeer hangen. Hoe meer CO2, hoe dikker de atmosfeer (het dekentje) en hoe meer warmte er blijft hangen.
Doordat de mens de laatste 100 jaar veel meer CO2 uitstoot, stijgt dus de gemiddelde temperatuur.
En zo werkt het broeikaseffect.
OPDRACHT
Hier zie je verschillende afbeeldingen die uitleggen hoe het broeikaseffect werkt. Neem nu zelf een papier en teken de verschillende stappen van het broeikaseffect. Zorg ervoor dat je aan de hand van je tekening de werking van het broeikaseffect kan uitleggen. Je mag er dus ook kernwoorden, pijlen, cijfers,... opzetten.
WAAR KOMT DIE CO2 VANDAAN?
We doen een quiz. Hieronder vinden jullie verschillende vragen over CO2. Noteer je antwoorden in je kladschrift. Ben je klaar? Scan de QR-code die je van de leerkracht krijgt. Via deze QR-code krijg je de juiste antwoorden.
1. Welke dieren zijn het meest schadelijk voor het milieu?
a) varkens
b) koeien
2. Waarmee doe je het klimaat het meest een plezier:
a) een jaar lang geen vlees eten
b) je vliegvakantie naar Thailand annuleren
3. "Door naar muziek te luisteren via streamingdiensten als Spotify en Deezer berokken ik minder schade aan het klimaat dan wanneer ik een cd-collectie in huis haal": juist of fout?
4. Wat stoot wereldwijd de meeste broeikasgassen uit?
a) de productie van vlees
b) het wegtransport
c) serres van de tuinbouw
d) de bouwsector
5. Hoeveel water is er gemiddeld nodig voor de productie van 1 kilo rundsvlees?
a) 500 liter
b) 1500 liter
c) 5500 liter
d) 15 500 liter
6. Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet ons land inspanningen leveren om de uitstoot van CO2 en broeikasgassen te verminderen. Met hoeveel procent moet de uitstoot van broeikasgassen in België naar beneden tegen 2050?
a) 35-50%
b) 50-65%
c) 65-80%
d) 80-95%

En jij? Wat kan jij doen?

Nu je weet waarom CO2-uitstoot niet goed is voor de aarde, kunnen we eens nadenken hoe we CO2-uitstoot kunnen tegengaan. Bedenk 2 voorbeelden hoe jij de uitstoot van CO2 kan verminderen.
Schrijf deze 2 voorbeelden op het grote blad dat vooraan in de klas hangt.
Tip: Lees de quizvragen nog eens opnieuw en kijk naar de foto.